Posted in Gartneri

Skal du ansætte en gartner – så stil dig selv disse spørgsmål

Skal du ansætte en gartner – så stil dig selv disse spørgsmål Posted on 8. juni 2017Leave a comment

Økonomien spiller altid ind, også når det handler om at ansætte en gartner eller en havemand. Jagten på den ideelle gartner til landskabsvedligeholdelse, offentlige haver og parker eller større industrilandbrug er ingen undtagelse.

Den faglighed der tilbydes af forskellige gartnere varierer meget, alt efter hvor de er uddannet og hvad de er specialiseret i, og den laveste pris betyder bestemt ikke altid at du får den bedste gartner til jobbet.

Men at du får også i sindet over, at du har gjort det bedst mulige valg. Det bør også spille ind, når man vælger at ansætte en gartner.

Penge direkte ind på kontoen – fordelen ved en fast løn

Værdien af ​​en gartner bestemmes i sidste ende af de opgaver som gartneren skal varetage. Når du interviewer potentielle gartnere til et job, spørg ind til hvad han vil gøre for dig hver måned (det vil sige klippe, beskære, befrugte osv.). Med andre ord, så læg bolden over til den der skal ansættes. På den måde får du en forståelse for den pågældenes faglighed.

God kommunikation er meget vigtig. Sørg for at fortælle din gartner hvilke ydelser du forventer at bliver udført hver måned. Husk, det tager mere tid at yde fuld service, end det gør at bare “klippe og blæse” hver uge, så forvent at en ny gartner eller havemand skal kunne levere meget mere end basisydelserne.

Vurder din have

Før du mødes med en gartner er det vigtigt for dig at evaluere din græsplæne, køkkenhave, park osv, og bestemme, hvad du søger efter i en gartner. For eksempel: har du kun brug for grundlæggende vedligeholdelse, græsslåning og beskæring? Eller har du brug for en gartner, der har en stærk faglig baggrund, lang erfaring og masser af praktisk viden fra mange forskellige haver og parker?

Nogle ting du bør overveje:

Blå roser i spring – en god stil i mange haver

Hvilken stil har din have? Og hvilken stil vil du gerne have at den har?
Går du efter en klassisk Engelsk stil, Orientalsk stil (Japansk have måske), Formel eller Uformel stil?. Og husk, du kan også bare inkorporere elementer fra hver af disse stile, for at skabe dit helt eget udseende. I alle tilfælde vil du gerne ansætte nogen med erfaring og viden inden for disse områder.Går du efter den japanske stil, og en mulig gartner har arbejdet 20 år på engelske godser, skal du måske ikke forvente en masse små bonsai træer over det hele.

De mange spørgsmål der melder sig:

 1. Hvad bruger du din have til?
 2. Vil du have havefest? Er dette et sted du går hen for at få ro? Vil dine børn lege i dette område?
 3. Er der andre særlige overvejelser?
 4. Ønsker du, at det skal være et økologisk miljø uden brug af pesticider?
 5. Ønsker du at være en del af havearbejde?

Havearbejde er en kunst. Vil du have, at dette ansvar hviler fuldt ud i hænderne på din gartner? Eller ønsker du at dette skal være et gensidigt samarbejde med udveksling af forskellige ideer?

God kommunikation vil under alle omstændigheder være nøglen til at sikre din have bliver præcis som du ønsker det.

Jobinterview med gardnere

Det er generelt en forudsætning, at din gartner har generel viden om gartneri, pesticider, ukrudtsbekæmpelse, befrugtnings- og sprinklersystem og genrelle reperationer af haveudstyr. Uden denne viden og erfaring er der større sandsynlighed for fejl og skader på din have. At stille spørgsmålstegn ved disse områder kan spare dig nogle store skuffelser (eller katastrofer) hen ad vejen, hvis det eksempelvis viser sig, at din nye havemand har brugt pesticider på den store græsplæne, så den nu visner bort, og først kan være grøn igen til næste forår.

Når du har evalueret og undersøgt din have, har du en ide om, hvad du leder efter, så sørg for at spørge ind til disse emner i interviewet.

Et par andre spørgsmål du kan stille til jobsamtalen:

 • Er dine egne ideer om din have realistiske? Har gartneren andre forslag?
 • (Husk at du ansætter denne person på baggrund af deres erfaring og viden.)
 • Hvor meget kræver han/hende i løn?
 • Kan han give referencer?

Checkliste: Planlæg din have og landskab

Brug følgende tjekliste som vejledning, når du planlægger opgaver med din gartner:

 • Slå græsplæne
 • Trim græsset og klip kanter
 • Fjern ukrudt
 • Fjerne nedfaldne grene og snavs
 • Gødning af græsplæne og planter
 • Beskæring af buske og buske
 • Spredning af muld og flis
 • Fjernelse af små døde træer og buske
 • Blomster og generelt havearbejde
 • Økologisk havearbejde
 • Kompostering
 • Diagnostisering af syge planter eller træer
 • Såning af nye planter

Husk, du bør forvente at betale mere for en fuldtidsansat, erfaren uddannet gartner end for en, der kigger forbi i ny og næ. Ordspillet “Du får hvad du betaler for” gælder helt sikkert også når du overvejer at ansætte en ny gartner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *