Posted in Ansættelse Gartneri

Månedsløn og timeløn for en anlægsgartner

Månedsløn og timeløn for en anlægsgartner Posted on 29. juni 20172 Comments

Hvis du ikke har grønne fingre eller ikke har mulighed for at komme til at lave havearbejde i din have så ofte som du vil, for at lave havearbejde, så overvej at ansætte en gartner for at overtage noget af arbejdet med haven.

Udbygning af en terrasse: Gæsterne strømmer til!

Du kan leje gartnere regelmæssigt eller en gang imellem for at rydde op i din have eller tage sig af nogle af de jobs, du ikke kan gøre. Denne artikel hjælper dig med at blive klogere på følgende:

 • Hvilke ydelser tilbyder gartnere eller service kan du få?
 • Hvor meget koster gartnere?
 • Lej en gartner – hvad skal man kigge efter
 • Få referencer fra gartnere
 • At ansætte en gartner (Løn og Lønsystemer)
 • Faldgruber ved at ansætte en gartner

Hvilke ydelser tilbyder en gartner eller hvilken service kan man få?

Udendørs møbler til haven

En professionel gartner eller haveservice, som det også kaldes, tilbyder en bred vifte af ydelser, herunder:

Specialuddannede gartnere kan gøre mere end de generelt uddannede anlægsgartnere. Nogle gartnere specialiserer sig f.eks. I havedesign og kan gøre alt lige fra at planlægge din have til at plante hvad der skal plantes nogle kan også lægge fliser, laver stier og dyrke bestemer sorter af blomster.

Læs mere: Hvordan du får den perfekte jord i din køkkenhave?

Hvor meget koster gartnere egentlig?

Du kan leje en nyuddannet gartner for under 130 kr. per time, men det er for mindre kvalificeret arbejde; såsom rydning af havenafald eller ukrudtsbekæmpelse.

Forvent en dygtig anlægsgartner kræver disse priser:

240 kr til 520 kr. per time afhængigt af jobbet og hvilken service de skal yde for dig. Når du så eventuelt har lejet en gartner et stykke tid, kan du derefter se om de e pengene værd, og om de gør et godt arbejde. Det kunne så lede til, at du ansætter dem i en fast stilling.

Du kan også udmåle lønnen, baseret på andre faktorer. Eksempelvis kan du have en fast pris pr. m2 græs der bliver slået. vær også opmærksom på, at små gartnervirksomheder/anlægsvirksomheder kan koste mere i timen end større virksomheder, fordi gartneren bliver nødt til at fakturere rejse- og transporttid og tage det med i deres omkostninger. Hvis du leder efter en gartner til at slå din græsplæne, kan du få en bedre sats, hvis du ansætter dem på en fast aftale, fremfor du lejer dem ind til formålet.

Havearbejde og udstyr til en græsplæne

Hvad plæneklipning kan koste dig. En udregning:

1600 kr. i fast pris, for at få din græsplæne slået én i måneden, men så lidt som 750 eller 850 kroner, hvis de skal slå dit græs regelmæssigt, såsom flere gange om ugen hverdag eller måske 3-4 gange i måneden.

Generelle priser for havearbejde, kan du se nedenfor:

 • Gødning, 300 kr./t
 • Ukrudtssprøjtning 500 kr./t
 • Bortskaffelse af affald 300 kr./t
 • Sikring af veje og stier 400 kr./t
 • Skrålægning af græsplæner 500 kr./t
Havearbejde og anlægsgartnere

Hvis du har brug for mere specialiseret havearbejde, så som landskabspleje af større arealer, skal du ringe til en specialist. Andre job, såsom beskærring af et træ, eller fældning af et træ, kræver en uddannet eller erfaren træfæller. Skal du have et stort træ fjernet, skal du nok ansætte/hyre en specialist for at udarbejde en rapport og få godkendelse fra de offentlige, hvis træet står tæt på andre menneskers grund, eller nær ved bygninger eller offentlige veje.

Store job som disse skal håndteres af autoriserede fagfolk med de nødvendige færdigheder og udstyr.

Lej en gartner – hvad skal man se efter

Når det kommer tid til spørgsmålet om at ansætte en gartner eller leje deres service, skal du sørge for, at det passer til det job de skal udføre. Nogle af spørgsmål du kan stille dem, omfatter:

 • Hvilken række tjenester yder du?
 • Har du gyldig havearbejdsforsikring?
 • Kan du give et skriftligt tilbud?
 • Hvor lang tid tager dit arbejde?
 • Har du referencer, jeg kan følge op?

Når du er tilfreds, og er sikker på de har de nødvendige kvalifikationer og den nødvendige erfaring, du kan bede dem om at søge om det job du måtte tilbyde.

TIP: Få mindst tre tilbud, før du forpligter dig til at ansætte nogen, så du kan sammenligne pris og serviceniveau.

Ansæt en gartner

Få tilbud fra gartnere til fastansættelse

En smuk have
En smuk have – resultatet af en dygtig gartners arbejde!

I modsætning til mange andre stillinger er stillingsbetegnelsen “anlægsgartner” løst defineret, og enhver med et par river, en hækkesaks og en spade kan hævde at være gartner. Der findes flere officielle uddannelser, men i og med at anlægsgartner ikke er en beskyttet titel, kan alle altså kalde sig for gartner eller anlægsgartner.

Hvis alt du har brug for er lidt let havearbejde, kan du sikkert få en bedre pris/tilbud fra en person, der bare skal supplere sin indtægt ved at slå lidt græsplæne eller fjerne lidt ukrudt. Hvis arbnejdet er mere krævende, skal du sammenligne de jobsøgendes CV´er meget grundigt. Hvor mange års erfaring har gartneren? Har de deltaget i en eller felre kurser? Har de eget udstyr? Kan de give dig referencer som du kan følge op på?

Ansættelse af den billigste gartner kan være dyrere i det lange løb end at ansætte en professionel. En professionel plæneklipper, for eksempel, vil overvåge din græsplæne og sikre at de ikke kun slår plænen, men de sørger også for at pleje den allermest optimalt. Hvis de ser tegn på sygdom eller angreb på plænen, vil de advare dig om problemet og tage sig af det, før det bliver et stort problem. Hvis du bekymrer dig om din have, skal du ansætte en professionel gartner for at holde haven frisk og smuk.

Løn + havearbejde
Arbejde med jorden – men hvad med løn for arbejdet?

Du skal også sørge for, at sikre dig at gartneren får sin løn udbetalt til tiden. Problemet med gartner erhvervet er, at det ligesom mange andre former for erhverv, er undeerlagt en lang række regler og krav. Der er regler for, hvor mange penge der skal gives i tilskud, hvis anlægsgartneren skal arbejde efter mørkets frembrud. Der er også barselsregler der er helt særlige for gartner erhvervet, fordi en gravid kvinde eksempelvis ikke må lave hårdt fysisk arbejde nogle måneder inde i graviditeten. Alle disse regler er noget som kan blive håndteret af en lønsystem eller et lønprogram. Vi har desværre set mange eksempler på dårlige løsninger, både for arbejdsgiver og ansatte. Vi mener derfor, at du bør udvælge det bedste lønsystem, og vores erfaring er, at det bedste system finder du hos danske Proløn. Læs mere om deres lønsystem her. De har en brancheorienteret løsning, som tager højde for alle lovgivningsmæssige krav. Læs eventuelt mere om lønløsningen til de danske anlægsgartnere her.

NB! Omkostningerne og priserne i denne artikel er vejledende og bør kun bruges som vejledende priser. De faktiske priser/tilbud varierer også lokalt og er underlagt markedskræfterne.

2 thoughts on “Månedsløn og timeløn for en anlægsgartner

 1. Har i ikke et link til hvor man kan finde nogle nyere satser? Er der ikke en liste over hvad man kan forvente at freelance gartnere kan tage i timen for havearbejde?

  1. Hej Nikolaj.

   Desværre ligger vi ikke inde med et decideret link til mere aktuelle satser. Men vi kan anbefale at du kigger på fagforeningssider for anlægsgartnere. De har som regel en oversigt over hvilke lønninger de anbefaler.

   Mvh
   BDGA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *