Posted in Jordvarme

Hvordan fungerer jordvarme?

Hvordan fungerer jordvarme? Posted on 11. juli 2017Leave a comment

For at forstå, hvordan vi kan anskue jordvarme som et miljøvenligt alternativ til fossile brændstoffer, skal vi først kende de grundlæggende funktioner i denne teknologi. Så hvordan virker jordvarme egentlig?

Hvor kan vi bruge jordvarme?

For det første kan jordvarme anvendes på forskellige måder. Der er dem, der bruger varmen direkte til hjemmeopvarmning af deres huse. Andre bruger dem til deres drivhuse, dambrug eller ligefrem til kurbade. Og selvfølgleig virker jordvarme også til at producere elektricitet.

Så for at besvare ​​spørgsmålet “Hvordan virker jordvarme?” skal vi først angive til hvilken anvendelse vi ønsker at bruge den. Vi ser her på to muligheder: 1) Brug af direkte opvarmet vand og 2) Varme udtrukket fra jorden.

Til de anlæg, der udnytter jordvarme direkte, såsom dambrug, kurbade og drivhuse, bliver varmt vand simpelthen “tappet” fra under jorden og omdirigeret til disse anlæg, oftes ved hjælp af en varmeveksler.

Jordvarme via undergrunden
Varme kilder via magma i undergrunden

Varmt vand kan få sin varme fra eksempelvis lava, der varmer omgivelserne under jorden, herunder grundvandet. Det er eksemplet på Island, hvor man eksempelvis har den “blå lagune”. Men også i lande som Ungarn, anvender man ofte undergrundsvarmen til opvarmning af varme kilder. Men lava/magma behøver ikke direkte at være det eneste der kan bidrage med varme, da lava eksempelvis ofte skal findes meget dybt under jorden og dermed er det vanskeligt at få adgang til. Desudnen er det ganske enkelt ikke alle lande der har lava i undergrunden.

I nogle tilfælde, hvor magma og lava ikke findes i umiddelbar nærhed, kan du stadig få varmt vand ved blot at bore dybt ned i jorden. Husk altid tommelfingerreglen om, at jo dybere du borer, jo varmere bliver temperaturen. Det er udgangspunktet.

Jordvarme i huse

Jordvarme, der bruges til at forsyne almindelige huse med varme, udvindes fra jorden (ikke gennem vand – som det eksempelvis er tilfældet i, ved spa- og kurbade.). Om vinteren er jorden under overfladen varmere end temperaturen ovenfor. Varme udvindes derfor anvendelse af en varmeveksler og en varmepumpe. En typisk jordvarmepumpe trækker varmen ud gennem en række rør, der indeholder enten cirkulerende vand eller en frostvæskeopløsning, ligesom et køleskab eller et airconditionanlæg.

Jordvarme er derved en af de bedste former for grøn energi vi har i dag. Når først jordvarme anlægget er installeret, vil du have adgang til en masse “gratis” energi, direkte fra jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *