Posted in Gartneri Køkkenhave

Hvordan du får den perfekte jord i din køkkenhave

Hvordan du får den perfekte jord i din køkkenhave Posted on 8. maj 2017Leave a comment

Opbygning og vedligeholdelse af den perfekte grøntsagshave afhænger af, at du skal vide, hvornår, hvor og hvad du skal så i haven. At finde den rette mængde tid, er afgørende for mange haveejere, fordi grøntsagshaver kræver at du dedikerer din tid hver uge til havearbejde – nogle gange sågar hver dag. Forberedelse af haven kræver at du udvælger dine yndlingsgrøntsager. Du finder de grønstager kan giver dig ingredienserne til de salater og retter du ønsker at spise igennem året, eller i hvert fald i vækstperioden.

Valget af have kan enten føre til succes eller ødelægge dine grøntsagsdrømme. De fleste grøntsagser kræver nemlig fuld sol hver dag, men kun nogle få, såsom rodfrugter, kan klare at stå i skygge en stor del af dagen. Fuld sol er lig med seks eller flere timer om dagen; Typisk bør du plante i et område fri for skygger i sydlig eller vestlig retning. Jo tættere haven er på dit hjem, jo ​​bedre er det – for du er mere tilbøjelig til at gå ud og arbejde i din have, hvis den ikke er placeret for langt fra dit hjem.

Jorden

Uden god jord vil dine afgrøder lide. Køkkenhaver kræver en god drænet jord, der er rig på næringsstoffer. Planter du i for tung jord, eksempelvis meget lerholdig jord, vil du så og plante i såkaldte våde områder, og det kan være en ulempe for dine grønstager. Sandholdige jordarter sandsynligvis miste det meste af det vand du hælder over dem.

Derfor: Du har nogle muligheder når du forbereder din jord på at så grøntsager i den. For det første kan du tildække hele haven og derefter placere et lag af kompost over hele haven i løbet af efteråret. Du bør først lægge alm.. kompost direkte på jorden og derefter evt. et lag med halm. Derefter endnu et lag kompost og så halm igen.

Højden på denne lagdelte “lasagne” skal være 10 -20 cm eller deromkring. Bor du i egne hvor vintrene er milde og dominerede af regn; Der kræves 30-40 cms laglagring. Hvor vintrene er kendetegnede af tung sne, gerne 10 cm mere.

Når foråret kommer, har du en naturlig hævet “seng” fuld af mørk, næringsrig muldjord. Lige til at plante i!

Den anden mulighed er at bruge økologisk kompost eller muld og hælde det direkte i din havejord om foråret, før plantningen. Hvis du ønsker at bruge en gødning, skal du anvende organisk kvælstofgødning lige før plantningen. Derved får du det bedste resultat.

Arbejdet og udbyttet af grøntsager

Desværre er det meget nemmere at planlægge en stor have end at faktisk holde øje med den og vedligeholde den.
Det handler om at vide hvilke planter du gerne vil have, og hvordan du plejer dem for at få det bedste resultat. Eksempler på udbyttet fra almindelige køkkenhaver varierer, men vi plejer at gå ud fra disse tommelfingerregler, i en have på ca. 30 m2: 4-6 kg broccoli, 6-9 kg grøn salat, 5-10 kg. gulerødder, 10-12 kg agurker, 2-6 kg ærter, og 5-18 kg kartofler.

Opbevaring

Opbevaring omfatter også konservering og frysning. Grøntsager konserveres forskelligt, men fælles er, at de ofte skal konsumeres hurtigt efter de er taget op af jorden – eller også skal de opbevares koldt og mørkt. For at hjælpe med til dit valg af afgrøder, skal du huske at nogle grøntsager plantes bedst i små grupper, så du ikke udpiner din jord ved at så samme slags afgrøde i hele din køkkenhave. Samtidigt modnes dine grøntsager hen af vejen i forskellige tempi. Efterfølgende havearbejde hjælper dig med at få mere ud af din høst, ved at du kan have færdige grøntsager hver anden uge.

Vedholdende arbejde

Når dine planter er i jorden, vil vedligeholdelse af din have vare hele sæsonen og sikre dig større og sundere udbytte fra din køkkenhave. Vand kun dine grøntsager nok til at holde jorden lidt fugtig. Træk ukrudt op så snart det kommer frem, (ellers stjæler det næringen fra dine grøntsager), og høst dine grøntsager, så snart de er klar til at spise.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *