Posted in Gartneri

Hvordan du får den perfekte havejord

Hvordan du får den perfekte havejord Posted on 12. juni 20171 Comment

Den perfekt muldjord er enhver gartners drøm. At tilføje kompost og andre former for gødning kan øge frugtbarheden og justere pH-niveauet.

1)

Bestem dig for hvilken type jord du har, og hvad du skal tilføje for at få den perfekte muldjord. Ler, jord og sand er de mest almindelige jordforekomster visse steder i Danmark, og nøglen til at opnå den perfekt jord til at plante i, er at ramme en balance mellem disse tre. Ler er tung, klæbrig og hård, kan være meget frugtbart grundet forskellige forekomster af minerale, og holder godt på vandet. Sand holder ikke vand godt, og det er heller ikke ret frugtbart, men det er meget let at arbejde med. Jord indeholder en masse organisk materiale og er meget frugtbar. Sandet jord med lidt ler i anses generelt for at være den perfekte form for “havejord”.

blomster
Kan du gro flotte blomster i din muldjord?

2)

Test din jords pH-værdi. PH-skalaen starter ved 0 – surt – og går til 14 – basisk. Den perfekte pH-værdi for grøntsager og frugt er lidt sur til neutral, 5,5 til 7 på PH skalaen. Køb et pH-test kit online eller i havecentret. Tilsæt kalk til at hæve pH værdien eller svovl for at sænke det. For at hæve pH-niveauet et punkt, tilsæt 4 kg kalk per kvadratmeter til sandjord, 8 kg til alm. jord og 16 kg til ler. For at gøre jorden mere sur før plantning, tilsættes op til 10 kg svovl pr. 1.000 m2.

3)

Tilføj 10 til 20 cm kompost over hele haven i hver sæson. Kompost er så tæt på en perfekt jord som du kan komme.

Vend komposten i toppen med en fork, eller grav komposten ned under jordens overflade, og dæk den derefter med tørre blade eller halm. Jordormene vil grave sig igennem din kompost, og efterlade det fineste mest frugtbare jord.

Vokser også bedst, hvis du har næringsrig jord!

4)

Udvaælg permanente stier. Perfekt havejord er let og gør det muligt for planterne at slå dybe rødder. At gå på den jord vil sammenpresse jorden, som kan forhindre plantevæksten i at være allermest optimal.

5)

Grøn gødning dyrkes om sommeren, mens dækafgrøder er plantet om efteråret og slår igennem om foråret. Dækafgrøder beskytter mod erosion, erstatter næringsstoffer og udvikler jordmikroorganismer. Vores ekspert gartnere anbefaler at bruge grøn gødning i september efterfulgt af en vinterdækning af afgrøderne.

Hvad har du brug for:

  • Jordtest kit
  • Kompost
  • Blade eller halm
  • Frø til at stoppe i jorden
  • Fork (høtyv), rive og en spade.

1 thought on “Hvordan du får den perfekte havejord

  1. Kan i give et link til, hvor mange kan købe de “jordtest” kits i omtaler i artiklen? Det kunne godt være interessant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *