Posted in Gartneri

10 trin: Sådan laver du en fællesskabshave

10 trin: Sådan laver du en fællesskabshave Posted on 8. april 2017Leave a comment

Følgende trin er BGDAs retningslinjer for lancering af en vellykket “samfundshave” eller fælleshave i dit nabolag.

1. Organiser et møde med interesserede personer

Find ud af, om en have virkelig er nødvendig og ønsket. Derefter find ud af hvilken slags det skal være (grøntsags, blomster, måske økologisk?). Hvem vil det involvere at bygge haven og hvem nyder godt af haven. Invitere naboer, lejere, interesseorganisationer, anlægsgartnere og gartnerier, – med andre ord, enhver der sandsynligvis vil være interesseret i at opbygge haven.

2. Lav et planlægningsudvalg

Mennesker i din have – pas på med for sandet jord!

Denne gruppe kan bestå af personer, der føler sig forpligtet til at bygge haven og kan afsætte tiden til det, i hvert fald i den indledende fase. Vælg velorganiserede personer som havekoordinatorer. sørg for at der er et udvalg til at løse specifikke opgaver: finansiering og partnerskaber, ungdomsaktiviteter, konstruktion, indkøb og kommunikation.

3. Identificer alle dine ressourcer

Udfør en fællesskabsevaluering. Hvilke færdigheder og ressourcer findes der allerede i nabolaget, der kan hjælpe med at bygge haven? Kontakt kommunale planlæggere om mulige lokaliteter samt havebrugsforeninger og andre interessenter, der måtte ligge inde med information og assistance. Undersøg om der i nabolaget er folk med erfaring inden for haveanlæg, gartneri og havearbejde.

4. Investeringer og sponsorer

Mønter og sponsorater

Nogle haver får “selvhjælp” gennem medlemsskaber, men for mange er en sponsor afgørende til indkøb af værktøjer, frø eller planter. Der findes en lang række offentlige og private fonde, der støtter udvikling i lokalsamfund. Det vil ofte kunne betale sig at undersøge hvilke af disse fonde, der kunne støtte netop jeres projekt. du bør endvidere med fordel kigge nærmer epå vores afsnit om anlægsgartneri og økonomi.

Der vil også være mange virksomheder, der ønsker at sponsorere en sådan fælleshave, imod at de får en vis eksponering. Undersøg alle dine muligheder!

5. Vælg en placering til haven

Overvej hvor haven skal placeret for at sikre den skal have ​​dagligt solskin (grøntsager har brug for mindst seks timers sol om dagen), tilgængelighed af vand og lav også en jordprøve for at finde ud af, om der er mulige forurenende stoffer i jorden. Her kan du ofte tage kontakt direkte til din kommunes tekniske afdeling. Find ud af, hvem der ejer jorden. Er det en offentllig grund, eller er det en privat grund? Kan man få en lejekontrakt i mindst tre år? Er en offentlig ansvarsforsikring nødvendig?

6. Forbered haveområdet

I de fleste tilfælde vil jorden kræve betydelig forberedelse før plantning kan igangsættes. Organiser frivillige for at rense jorden, samle materialer og afgøre hvordan udformningen skal være. Har i adgang til en landskabsarkitekt, har i store muligheder for at få lavet et rigtig god have!

7. Organiser haven

Medlemmerne skal bestemme, hvor mange pladser der er til rådighed, og hvordan de vil blive tildelt. Eksempelvis kan hver hustand have adgang til hver sin lille køkkenhave. Tillad plads til opbevaring af værktøjer, kompostering og glem ikke stier mellem tomterne! Plant blomster eller buske rundt i havenes kanter for at afskærme mod naboer og tilfældigt forbipasserende.

8. Planlæg børnenes rolle

Overvej at oprette en særlig have kun for børn. Børn er ikke lige så interesserede i størrelsen af ​de grønstsager i kan dyrke i jeres køkkenhave, men havearbejde i sig selv, finder mange interessante. Et særskilt område afsat til dem giver dem mulighed for at de kan udforske haven og havearbejde i deres eget tempo. Børnene vil også elske at have en airtrack, en trampolin eller en oppustelig spa og pool.

9. Bestem havens regler og få dem kommkunikeret ud til alle interessenterne

Vi er mere villige til at overholde regler, som vi har fået mulighed for at have indflydelse på. Grundregler hjælper alle til at vide, hvad der forventes af dem, når de opholder sig i haven. Tænk på det som et adfærdskodeks. Nogle eksempler på spørgsmål, der bedst diskuteres i god tid, er: gebyrer, hvordan vil pengene blive brugt? Hvordan tildeles tomterne. Hvem skal have hvad? Vil brugere dele værktøjer, mødes regelmæssigt, og håndtere den grundlæggende vedligeholdelse af haven?

10. Hjælp Medlemmerne – Hold kontakten med hinanden

God kommunikation sikrer en stærk fælleshave med aktiv deltagelse af alle. Nogle måder at gøre dette på er: danner telefonliste, opret en e-mail liste, installere en regnvand og fugtsikker opslagstavle i haven; Hav regelmæssige festlige begivenheder hvor i kan mødes. Fællesskabets haver handler om at skabe og styrke små lokalsamfund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *